Da li Vas muči čir ? Složićete se da je ovo jedna od najneprijatnijih pojava koja može snaći čoveka.Bez obzira na to dali se pojavio na licu, zadnjici, preponama ili bilo gde na telu zadaje velike probleme.

Ipak niste izuzetak, mnogi od nas su imali čir i što je najvžnije postoje brojna iskustva i saveti kako ga se rešiti!

Potrudićemo se da što detaljnije objasnim šta može biti uzrok i šta možete preduzeti kako vam se ovaj problem više ne bi pojavio.Takođe tu su i mnogi prirodni lekovi i saveti kako da koristite CRNU MAST koja je odlična za čireve.

Na pravom ste mestu ostanite na stranici!

cir na nozi

 

Čirevi su neprijatna zadebljanja na koži koji nastaju usled upale lojnih i znojnih žlezda. Praćeni su svrabom i najčešće nastaju na mestima o kojima se ne vodi dovoljno higijena.

Čireve obično imaju osobe koje pate od crevnih oboljenja ili su imali neke infektivne bolesti.

Da prvo razjasnimo da li je to čir, neka druga izraslina ili možda neka bubuljica ?

Kako izgleda čir?

kako izgleda cir na kozi

Čir izgleda kao ispupčenje na koži koje je tvrdo i koje raste. Vrlo je bitno da znate da čir nikako ne smete sami cediti jer to nije bubuljica, ukoliko ne dođe do samog pucanja čira, isti se obično otklanja hirurškim putem.

Ukoliko sami pokušate da ga otklonite, može doći do pucanja i širenja infekcije.

Ova zadebljanja se obično javljaju na licu, vratu, leđima, stomaku, uhu, zadnjici i dojci.

Kako vam se čirevi ne bi javljali, vrlo je bitno da održavate redovnu higijenu i isto tako da redovno uklanjate dlake. Povoljna sredina za čireve su maljave površine kao i nedostatak redovne higijene.

Ako Vas zanima crna mast za čireve i lečenje drugim metodama pređite na drugi deo teksta

Čir na licu

Čir na licu zna da bude posebno opasan zato je vrlo bitno napomenuti da se isti ne sme cediti, pogotovu ako se nalazi na usni. Tu je velika povezanost sa krvnim sudovima. i ako dođe do samostalnog ceđenja, infekcija iz čira može da dođe do krvi i izazove velike probleme, poput trovanja. Bitno je da odmah potražite stručnu pomoć jer ceđene može izazvati smrtonosne efekte.

cir na licu

Kako da prepoznate čir na licu ?

Koža oko njega je obično crvena, natečena a nisu retke ni visoke temperature.Ono što možete uraditi je pristupiti prirodnom lečenju, pre svega jačanju imuniteta i smanjiti unos životinjskih masti kao i belog brašna i gaziranih sokova.

Isto, izbegavanje stresa i fizička aktivnost, dosta su bitni kao i konzumiranje biljnih čajeva.

Čir na nozi

Čir na nozi se obično javlja između butina, pogotovu kod krupnijih osoba kojima se tokom hoda butine sudaraju i dolazi do trenja. Znoj i neredovna higijena veliki su uzročnici čireva, zbog čega ova neprijatna zadebljanja često nastaju i na preponama.

Ukoliko su u pitanju gnojni čirevi, na preponama znaju da budu jako bolni pogotovu ako se nalaze tačno na pregibu i ako ih veš dodatno iritira.

Oni mogu da nastaju i zapaljenjem, odnosno urastanjem dlake zbog čega čir na ovom delu može biti jako tvrd i naročito bolan, pogotovu ako su u pitanju potkožni čirevi.

I ovde isto važi da se obavezno obratite lekaru jer čirevi na nozi i preponama isto mogu biti jako opasni.

Kako izlečiti čir na koži

Ima različitih načina za lečenje čira koji nije pukao, prvi korak je obično natapanje čiste tkanine toplom vodom i prekrivanje čira sve dok se tkanina ne ohladi. Ovo je potrebno raditi nekoliko puta. Isto preporučljivo je i kupanje u kadi sa dve šake soli.

Ukoliko je čir već pukao, ne treba se kupati u kadi jer tako se infekcija može raširiti.

Kada je reč o prirpdnim lekovima, postoji nekoliko načina za lečenje čira. Prvi je lečenje crnim lukom,povrćem koje sadrži protivupalne materije i koji je poznat kao odlično sredstvo za lečenje svih vrsta infekcija.

Uzmite jednu krišku luka i prislonite ga na mesto gde vam je izašao čir. Nakon toga luk namažite uljem, staviti na mesto gde vam je izašao čir, fiksirajte gazom i držite tako ne duže od pet sati.

Ukoliko je čir već sazreo, na površini primećujete bele tačkice koje su ustvari gnoj, primenite sledeće:

Uzmite list kupusa koji ste pre toga potopili u vrelu vodu. Ovako vruć list zamotajte u gazu i stavite na bolno mesto. Ovaj način lečenja se primenjuje tri puta dnevno i veruje se da je dobar zbog širenja pora koje će posle nekog vremena izazvati pucanje čira i izbacivanje gnoja.

Naravno, pored svih ovih narodnih lekova, od velike je važnosti da promenite ishranu, da uzimate manje zasićenu hranu (začini, so), manje masnu i da pazite da unosite dovoljno vode. Pored ovoga, od velikog je značaja i redovna higijena kao i pojačana fizička aktivnost.

Crna mast za čireve na koži

Crna mast, poznatija kao amonijum sulfogirodalat pokazala se kao odlično sredstvo za sazrevanje čireva. Ona deluje protivupalno i takođe utiče na lečenje i oporavak kože.

Ukoliko je čir pred pucanjem, dovoljno je da nanesete tanak sloj ove masti, pokrijete je gazom i prespavate. Ujutru je potrebno oprati pa ponoviti ceo postupak. Ukoliko je čir dublji, onda je potrebno da namažete dosta deblji sloj nego inače. Ovakav način lečenja je potrebno da primenjujete dva do šest dana.

Postoji dosta načina za tretiranje čireva ali ono što je najbolje, preventivno uraditi, je promena ishrane. Uz zdraviju ishranu i naravno redovnu higijenu, nećete imati sličnih problema koji znaju da budu jako neprijatni i bolni pogotovu kada se pojave na nezgodnim mestima na koži.

Prevencija je pola posla ali ukoliko vam se ipak čirevi pojave, najbitnije je da ih sami nikako ne dirate već da se odmah obratite lekaru i zatražite stručno mišljenje i intervenciju. Vrlo je bitno da problem ovakvog tipa shvatite veoma ozbiljno, čir nije obična gnojna bubuljica već upala koja mora da se tretira na odgovarajući način i da ukoliko sam ne pukne, mora da se otkloni hirurškim putem.

Cedjenje čira

Ne nikako!

Već smo pomenuli da ceđenje čira nikako ne sme da bude opcija, ne želite da izazovete dodatne probleme. Čir se satoji od žlezda i spleta krvnih sudova koji su se upalili. To je u stvari upala koja se prikazala na površini kože. Ukoliko kojim slučajem, spoljnim delovanjem bez lekarskog nadzora iscedite čir, možete izazvati sepsu i umreti. Ovo može da se desi jer infekcija iz čira direktno dolazi u krvne sudove i tako može da nastane trovanje krvi.

Lek za čir su obično sredstva na bazi antibiotika koje vam nakon ili pre intervencije prepisuje lekar. Ono što vi možete uraditi spada u neinvazivne metode i na kratko može da vam pomogne u otklanjanju bola. Bol u potpunosti prestaje kada se čir hirurški otkloni.

Uzmite jedan svež krompir i izrendajte ga. Ovako pripremljen stavljajte na mesto gde vam se nalazi čir. Obloge je potrebno menjati na svaka tri sata. Isto tako, kao prva pomoć kod lečenja vam mogu pomoći propolis kapi koje ćete ukapavati na čir nekoliko puta na dan. Nakon što ste sipali kapi, na čir stavite gazu.

 

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/kako-izgleda-cir-na-kozi.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/kako-izgleda-cir-na-kozi-150x150.jpgadminZdravljeDa li Vas muči čir ? Složićete se da je ovo jedna od najneprijatnijih pojava koja može snaći čoveka.Bez obzira na to dali se pojavio na licu, zadnjici, preponama ili bilo gde na telu zadaje velike probleme. Ipak niste izuzetak, mnogi od nas su imali čir i što je najvžnije...