Recepti za mršavljenje:

– Kurkuma i jogurt
– Djumbir i kurkuma
– Med i kurkuma
– Čaj od kurkume

Kurkuma ima razna lekovita svojstva, a sada ćemo otkriti kako deluje na telesnu težinu. Da li ste znali da možete izgubiti pola kilograma viška telesnih masti posle samo nedelju dana korišćenja kurkume? Da, i to je moguće zahvaljujući brojnim dobrobitima ovog žutog začina. Hajde da saznamo kako se koristi kurkuma za mršavljenje i zašto tako efikasno uklanja višak masti koji ometa vašu idealnu liniju.

kurkuma za mrsavljenje

Zašto je kurkuma dobra za mršavljenje ?

 • Sagorevanje masti iz jetre je esencijalno za mršavljenje, i istraživanja su pokazala da kurkuma pomaže u tome
 • Kada višak masti ošteti jetru, smanjuje se proces detoksikacije, a kurkuma pomaže tako što prirodno podstiče ovaj proces i pročišćava jetru.
 • Tokom ovog procesa, kurkuma štiti organizam od ćelijskih oštećenja, koja se mogu javiti zbog prisustva slobodnih radikala ili zagađenja iz okruženja.
 • Ovaj element normalizuje nivo LDL holesterola, koji može izazvati gojenje.
 • Kurkuma povećava nivo dobroh holesterola i smanjuje adipozno tkivo koje je u direktnoj vezi sa dobijanjem na težini.
 • Istraživanja su pokazala da kurkumin, jedinjenje koje se nalazi u kurkumi (po kom je bijka i dobila naziv), može pomoći u procesu sagorevanja masti tako što pokreće receptore kasapcina i ubrzava stopu termogeneze u telu.
 • Kurkumin je odgovoran i za rast masnog tkiva i kontrolu povećanja težine u telu.
 • Antiangiogenska svojstva kurkume smanjuju trigliceride, ograničavaju masne kiseline, kontrolišu nivo masti u jetri i obezbeđuju adekvatne dijetetske komponente u ćelijama, što sve dobro dođe kada pokušavate da smršate.

Pre nego što vam damo konkretne recepte, da vam damo jako bitne smernice i savete kako se koristi kurkuma za mršavljenje.

Pre svega, od izuzetnog je značaja da počnete da je koristite malo po malo. Ne treba odjednom da počnete da unosite ogromne količine ovog začina na trista načina kako biste uvideli prednosti koje ima kurkuma za mršavljenje. U tom slučaju, mogla bi vam doneti i neke sporedne efekte, a od mršavljenja onda ništa!

Sa kojom količinom početi?

Najbolje je da to bude 1/4 kafene kašičice na dan. Držite se te mere nedelju dana, a nakon toga povećajte dozu na pola kašičice dnevno.

Najbolji način upotrebe kurkume za mršavljenje jeste da ovaj začin dodajete u hranu koju spremate. Ne treba da preterujete sa dozom jer kurkuma ima specifičan ukus i ako dodate previše, ukus glavnog jela će se pokvariti. U hranu koju spremate dodajte najviše jednu kašičicu kurkume u prahu.

Drugi način je čaj od kurkume za mršavljenje. Varijante i kombinacije su razne, pozbavićemo se time kasnije.

Doziranje kurkume zavisi od oblika u kom se nalazi, ali i od vas samih i od toga koliko vam ovaj začin uopšte odgovara.

Uglavnom su doze koje se preporučuju sledeće:

 • svež koren kurkume – do 3 g dnevno
 • sušeni koren odnsno kurkuma u prahu do 3 g dnevno
 • suplement kurkume 400-600 mg, 3 puta na dana

Sa kurkumom za mršavljenje treba biti na oprezu jer može da deluje sa nekim lekovima. Zato, ako pijete neku terapiju, rasporedite tako da između leka i konzumacije kurkume bude bar 3-4 sata razmaka, a najbolje je da se posavetujete sa lekarom

Nemojte da konzumirate kurkumu na prazan stomak jer može da izazove gorusicu . Trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste kurkumu u prahu, posebno kada se radi o suplementu. Ako planirate da se podvrgnete nekoj operaciji, barem dve nedelje ranije prestanite sa konzumiranjem kurkume.

Kurkuma takođe nije za ososbe koje imaju oboljenja krvi, jer razređuje krv. Ne preporučuje ni osobama koje imaju kamen u bubregu. Ona stimuliše rad žuči, pa ukoliko imate kamen u žučnoj kesi, takođe moće prouzrokovati probleme.

E sad, pošto smo videli na koji način deluje i kako se koristi kurkuma za mršavljenje, evo i konkretnih načina primene i recepata.

Neke od ovih kombinacija biće vam neobične!

Kurkuma recepti za mršavljenje

Kurkuma i mleko – napitak za mršavljenje

Mi na našim prostorima baš i nismo navikli da sipamo mleko u čaj, ali u Engleskoj i Indiji to je uobičajeno.

Kombinacija mleka i kurkume ubrzava metabolizam i tako podstiče mršavljenje.

Za pripremu ovog napitka, najbolje je da nabavite kurkumu u prahu. Sama procedura je jednostavna, kao kad rastvorite instant kakao. U 250 ml vrelog mleka dodajte kašičicu kurkume.

Ovaj napitak pijete uveče pred spavanje.

Kurkuma i jogurt za mršavljenje

Mleko je večernji  napitak, a kurkuma i jogurt su dodatak koji se preporučuje ujutru. Pijete ga na prazan stomak.I on se potpuno jednostavno priprema. Kašičicu kurkume u prahu pomešajte sa čašom jogurta.

Ako želite da ubrzate proces mršavljenja, možete još jednu dozu popiti pre ručka. Delimično će vam napuniti stomak i manje ćete pojesti, a dodatno će vam ubrzati metabolizam.

Osim ovoga, možete kombinovati kurkumu u napitke za mrsavljenje. Primera radi, možete kombinovati u blenderu različite sastojke kao što su ananas, šargarepa i kurkuma ili jogurt, banana i kurkuma i slično. Nađite ono što vama po ukusu odgovara.

Kurkuma i med za mršavljenje

Još jedna super laka, a moćna kombinacija koja uključuje ovaj zlatni začin jeste ona od kurkume i meda. Na 100g meda dodaje se 1 kašika kurkume i malo crnog bibera. Crni biber pospešuje apsorpciju kurkumina . To dobro izmešate i ostavite da stoji u frižideru. Med je pun enzima koji sprečavaju taloženje masti i poboljšvaju varenje. Osim toga, ovo je kombinacija koja je sjajna za imunitet i sprečava mnoge bolesti. Gojaznost nije zdravo stanje organizma, pa eto koristi u tom pogledu.

Drugi način da se koriste kurkuma i med za mršavljenje je sledeći:

U šolju vode dodajte 1 kašičicu kurkume u prahu. Kuvajte 10 minuta. Nakon tog vremena sklonite sa vatre i dodajte med, jednu kašičicu. Ovaj napitak pijete 2 puta na dan.

Čaj od kurkume za mršavljenje

Verovatno najlakši način da isprobete prednosti kurkume za gubljenje kilograma jeste čaj

Kako pripremiti čaj od kurkume?

Postoji više kombinacija, uglavnom sa drugim čajevima koji takođe potpomažu mršavljenje. Mi smo izdvojili ove recepte kurkume za mršavljenje.

U litar vode ubacite 3 kašičice kurkume u prahu, kašičicu mlevenog karanfičića, 2 kašičice mlevenog đumbira i jednu kašiku meda. Ovu količinu čaja rasporedite tako da pijete 3 puta dnevno.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/kurkuma-za-mrsavljenje-1024x683.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/kurkuma-za-mrsavljenje-150x150.jpgadminDijete i ishranaRecepti za mršavljenje: - Kurkuma i jogurt - Djumbir i kurkuma - Med i kurkuma - Čaj od kurkume Kurkuma ima razna lekovita svojstva, a sada ćemo otkriti kako deluje na telesnu težinu. Da li ste znali da možete izgubiti pola kilograma viška telesnih masti posle samo nedelju dana korišćenja kurkume? Da, i to...