Koja vrsta čaja je dobra za zatvor i protiv tvrde stolice ? Danas ćemo odgovoriti na ovo pitanje.

Postoji mnogo razloga iz kojih se javlja tvrda stolica i problem zatvora, to na primer, mogu biti loša ishrana i lekovi. Da biste rešili ovaj problem na duže staze, morate se pozabaviti njegovim uzrokom. A za trenutno olakšanje, predstavićemo vam najbolje biljne čajeve za zatvor i omekšavanje stolice.

Zatvor je čest zdravstveni problem kog karakteriše čvrsta stolica ili retko pražnjenje creva. Ovo stanje može zaista biti neprijatno, a mogu ga uzrokovati neki hormonski poremećaji, neke bolesti, lekovi, nedovoljan unos vlakana putem ishrane i usporen rad creva.

Osim standardnog lečenja zatvora – promene ishrane i više vežbanja, doktori sve češće proeporučuju upotrebu prirodnih biljnih čajeva za rešenje ovog problema.

caj protiv tvrde stolice

Biljni čajevi koji leče zatvor i tvrdu stolicu

Biljni čajevi koji se dobijaju od lekovitog bilja sadrže razna jedinjenja, na primer, fitohemikalije koje jačaju imuni sistem. Tako se osim dobrobiti koje dobijate od pijenja čaja, leči zatvor i deluje protiv tvrde stolice. U daljem tekstu naći ćete čajeve koji su najbolji biljni laksativi.

Čaj od sene

Čaj od senne je najbolji i najmoćniji biljni čaj za zatvor a ujedno i za tvrdu stolicu pošto ova dva problema skoro uvek idu zajedno.. Prirodni čaj od sene leči zatvor svojim moćnim laksativnim svojstvima koji naučno dokazano pružaju gotovo trenutno olakšanje. Ovaj biljni čaj se smatra bezbednim za zdrave odrasle osobe, ali ne bi trebalo da se konzumira duže od dve nedelje, pošto može izazvati određena neželjena dejstva. Prirodni laksativ koji se nalazi u nekim drugim kupovnim čajevima, može se koristiti za lečenje sindroma nervoznih creva, gljivične infekcije kože i hemoroide.

Čaj od maslačka

Maslačak, korov koji se prvobitno uzgajao zbog različitih lekovitih svojstava, se u homeopatskoj medicini koristi kao diuretik. Između ostalog, jedno od svojstava čaja od maslačka je lečenje raznih infekcija jetre i žučne kese. Maslačak se može sipati u ključalu vodu i piti kao čaj koji uklanja zatvor jer ima blaga svojstva laksativa. Čaj od maslačka se može koristiti i protiv tvrde stolice i zadržavanja vode u organizmu. Laksativno svojstvo čaja od maslačka ispoljava se tako što se ubrzava rad creva.

Čaj od korena sladića

Koren sladića je biljka koja je poznata po jedinstvenim antiupalnim svojstvima. On se može koristiti za lečenje problema sa zatvorom, čirevima i drugim digestivnim poremećajima. Naučno je dokazano da čaj od korena sladića leči hroničan zatvor, jer aktivno utiče na peristalzu, proces koji tera stolicu kroz crevni trakt. Snažna antiupalna svojstva korena sladića su korisna jer štite unutrašnje zidove stomaka. Čaj od korena sladića ima specifičan ukus koji je nekima ukusan, a nekima baš i ne.Bitno je da ćete se rešiti trde stolice i zatvora.

Crni čaj

Crni čaj je popularan biljni lek, koji se dobija od bijke Camellia sinensis. Ovaj čaj, bez ikakvog zaslađivača, sadrži veću dozu kofeina, i zanemarljivu količinu hranljivih materija i kalorija. Crni čaj se godinama koristi za lečenje zatvora jer ima blaga laksativna svojstva. Ono što je ključno kod ovog čaja je to što se može piti svakog dana, bez bojazni od nekih nuspojava. Preporučuje se da dodate med, melasu ili sirup agave, kako biste dodatno naglasili dejstvo laksativa u crnom čaju.

Čaj od nane

Menta je višegodišnja biljka koja ima razna lekovita svojstva. Pijenje čaja od nane jedan je od lepših načina da se rešite tvrde stolice, jer se on iovako koristi za lečenje raznih digestivnih problema. Čaj od nane, koji ne sadrži kofein, može poboljšati varenje, izlečiti zatvor i ublažiti bol u stomaku. Za još bolje rezultate, pomenuti čajevi za tvrdu stolicu se mogu kombinovati.

Čaj od korena čička

Čaj od korena čička se vekovima koristio za lečenje raznih zdravstvenih problema. Ova lukovica ima široku upotrebu u narodnoj medicini i koristi se za pročišćavanje krvi, pošto deluje kao diuretik koji izbacuje toksine iz krvi putem mokraće. Čaj od korena čička ima antiupalna svojstva koja su dobra u borbi protiv crevnih infekcija i upala, što je odlično rešenje za zatvor.

Zeleni čaj

Zeleni čaj koji se pravi od listova biljke Camellia sinensis, naučno dokazano leči razne bolesti uključujući rak, upalu, razne stomačne i probleme sa varenjem poput zatvora, nadimanja, mučnine, dijareje, i kardiovaskularne bolesti. Ovaj moćan biljni lek je pun antioksidanata i vitamina koji jačaju imuni sistem i imaju druga lekovita svojstva može se koristiti protiv tvrde stolice kod odraslih. Zeleni čaj se smatra najboljom zamenom za kafu jer sadrži kofein zato ga za tvrdu stolicu kod dece ne treba koristiti. Razna klinička ispitivanja pokazala su da je zeleni čaj dobar za lečenje zatvora. A interesantno je i da vam zeleni čaj može pomoći ako želite da smršate.

Čaj od karanfilića

Karanfilić je prirodan začin koji jelima daje sjajan ukus, a može se koristiti za lečenje tvrde stolice, zatvora i nadutosti. Ovaj začin se godinama koristi za umirenje digestivnog trakta jer sadrži antibakterijska i antigljivična svojstva. U bilo koji čaj, pa i ovaj od karanfilića, možete dodati med. Čaj od karanfilića će umiriti sistem organa za varenje, pročistiće debelo crevo, a dobar je i za lečenje kandide.

Čaj od bosiljka

Biljka bosiljak, koju zovu još i indijskom „boginjom lekovitog bilja“, sadrži puno antioksidanata koja nude zaštitu od stresa, doprinose boljem vidu, podižu izdržljivost i snagu i jačaju imuni sistem. Pored ovih svojstava, dokazano je i da pijenje čaja od tulsi* doprinosi lečenju zatvora. Ovaj biljni čaj sadrži i brojne fitohemikalije koje su same po sebi dobrotvorne za ljudsko telo.

Zaključak

Svi biljni čajevi iz ovog članka deluju kao laksativ, zbog čega deca ne bi trebala da ih piju. Takođe, preporučuje se da ovi čajevi protiv tvrde stolice i zatvora koristite kao rešenje povremenih problema, kada je on na primer, posledica nekog neželjenog dejstva. Nadamo se da će vam ovaj vodič biti koristan.

Pre upotrebe posavetujte se sa farmaceutom.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/11/caj-protiv-tvrde-stolice.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/11/caj-protiv-tvrde-stolice-150x150.jpgadminZdravljeKoja vrsta čaja je dobra za zatvor i protiv tvrde stolice ? Danas ćemo odgovoriti na ovo pitanje. Postoji mnogo razloga iz kojih se javlja tvrda stolica i problem zatvora, to na primer, mogu biti loša ishrana i lekovi. Da biste rešili ovaj problem na duže staze, morate se pozabaviti...