Kada se ujedine dve namirnice, poznate po svom izuzetno pozitivnom dejstvu na zdravlje, mogućnost za prehladu će biti svedena na minimum, jer se beli luk i med kao lek najčešće preporučuje koristiti u sezoni gripa. Naravno, postoje i mnogi drugi slučajevi kada je primećeno da kombinacija ove dve namirnice pokazuje izuzetan učinak.

Beli luk lekovita svojstva

Čini se da su mnogi narodi, još u stara vremena poznavali brojna lekovita svojstva belog luka. Upravo u to nas uveravaju dostupni podaci, koji navode da je ova namirnica obilato korišćena i u Staroj Grčkoj i u Starom Rimu, ali i u Kini, Indiji i Japanu.

Iako se najčešće za podizanje imuniteta preporučuje beli luk, lekovita svojstva ove namirnice su uočljiva i kada je u pitanju fizička slabost, ali i povišen krvni pritisak i druga.

med i beli luk iskustva

Med lekovita svojstva

Uz antiseptična, poznato je i da med poseduje antibakterijska svojstva, te je preporučljivo unositi ga redovno.
Vrlo često se mogu pročitati recepti za jačanje imuniteta, ali i za ublažavanje tegoba kod različitih oboljenja, koji svakako podrazumevaju i med, budući da je dobro poznato kolika su njegova lekovita svojstva, te koliko pozitivno utiče na organizam u celini.

Beli luk i med recept

Verovatno je za jačanje imuniteta najpoznatija ona varijanta, koja podrazumeva i beli luk i med, a recept je prilično jednostavan i ne iziskuje posebno veliki utrošak vremena.

Osnovna mera je 500 mililitara meda i 16 čenadi belog luka. Ovom prilikom moramo posebno da naglasimo vrlo važnu informaciju, a koja se tiče kvaliteta namirnica, posebno belog luka. Naime, potrebno je naročito da vodite računa o tome da koristite domaći beli luk, ali i domaći med, jer će isključivo tada ova lekovita mešavina uspeti da ostvari pozitivan učinak na zdravlje.

Postupak je jednostavan i podrazumeva da se pomešaju sitno iseckani beli luk i med, pa čuvaju sedam dana ili u frižideru ili na nekom mračnijem mestu. Nakon toga se može koristiti, a preporuka je da to bude svakoga dana u količini od jedne velike kašike. Neophodno je da beli luk i med uzimate isključivo na prazan želudac, odnosno svako jutro.

Beli luk i med za mršavljenje

Iako se pomenuta mešavina, na prvom mestu koristi protiv prehlade i, uopšteno za jačanje odbrambenih snaga ljudskog organizma, poznato je da se može primenjivati i beli luk i med za mršavljenje.

Dobro je poznato da skidanje kilograma nije naročito lagan posao, pa se baš zato i preporučuje koristiti ovu mešavinu, jer je i izuzetno korisna za zdravlje i utiče na smanjenje kilaže.

U ovom slučaju se primenjuje drugačiji recept, te je potrebno usitniti par čena belog luka i ostaviti 20 – ak minuta da odstoji, pa ga izmešati sa jednom supenom kašikom meda.

Preporuka je da se uzima ujutru kada je želudac još uvek prazan.

Iskustva i rezultati

Iako mnogi od nas koriste obe namirnice pojedinačno u ishrani, činjenica je da nisu do sada verovatno ni pokušali da ih koriste u ovoj kombinaciji. Naravno, ima i onih koji su shvatili koliko i beli luk i med imaju pozitivan uticaj na celokupno zdravstveno stanje, te njihova iskustva i rezultati korišćenja svakako daju podstrek svima.

Gotovo da ne postoji osoba koja je koristila ovu mešavinu, a da nije bila zadovoljna efektom, bez obzira da li je to bilo zbog mršavljenja, za skidanje holesterola ili za jačanje imuniteta.

Beli luk i med za imunitet

Pomenuli smo već da se, najpre preporučuje koristiti beli luk i med za imunitet. Glavni razlog je to što se u belom luku nalazi izuzetno mnogo vitamina i minerala, a med je primarno poznat po svojim antibakterijskim svojstvima i blagotvornom uticaju na organizam.

Posebno se preporučuje primenjivati ovu mešavinu u periodu kada je organizam izložen više infekcijama, a primarno kod gripa i prehlade. Svakako je dobro konzumirati beli luk i med preventivno.

Beli luk i limun za skidanje holesterola

Zahvaljujući sastojku belog luka, takozvanom alicinu i činjenici da limun ima pregršt vitamina, te da med čisti krvne sudove, preporučuje se koristiti beli luk i limun za skidanje holesterola, a uz dodatak meda.

Pored toga što ova mešavina snižava holesterol, ona utiče i na poboljšanje cirkulacije, ali i na smanjenje triglicerida, te uopšteno pomaže rad čitavog kardiovaskularnog sistema.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/med-i-beli-luk-iskustva.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/med-i-beli-luk-iskustva-150x150.jpgadminZdravljeKada se ujedine dve namirnice, poznate po svom izuzetno pozitivnom dejstvu na zdravlje, mogućnost za prehladu će biti svedena na minimum, jer se beli luk i med kao lek najčešće preporučuje koristiti u sezoni gripa. Naravno, postoje i mnogi drugi slučajevi kada je primećeno da kombinacija ove dve namirnice...