dijeta 9 kgGubljenje težine za mnoge je najnaporniji, najdosadniji, pa i najteži deo života. Uvek postoje pravila kojih se treba pridržavati, ali ih nije uvek lako zapamtiti ukoliko nismo na nekoj rigoroznoj dijeti koja sve zabranjuje. Ako niste pristalica dijetnih tortura, a svoju ishranu i izgled ipak želite da dovedete u red, postoje mala pravila, korisne sitnice i dobri saveti koji će vam olakšati svakodnevicu. Za pamćenje ne brinite – dovoljno je zapamtiti i upražnjavati po jedan savet nedeljno i za godinu dana ćete izgledati baš onako kako ste želeli, a usput ćete postati i ekspert za zdravu ishranu.

1. Izbacite samo jednu kafenu kašičicu masnoće iz bilo kog jela u toku dana iz svoje uobičajene ishrane. Zahvaljujući ovom triku, na kraju godine ćete biti lakši bar dva kilograma.
2. Izbegavajte čudne dijete: ne možete se tako hraniti do kraja života, a postoji verovatnoća da ćete ugroziti zdravlje.
Oprezno sa alkoholnim pićima! Osim alkohola, koji je vrlo kaloričan, postoje i ugljeni hidrati koji su pratioci ovih pića, a na koje često zaboravljamo.
3. Jedite voće dvaput dnevno. Vaša jetra i mozak biće vam zahvalni, a o zdravstvenim aspektima nije ni potrebno pričati.
Napravite kratke zabeleške o svom izboru hrane! Utvrdite koliko ste zaista gladni kada hoćete da prezalogajite nešto i koliko je vaša ishrana monotona. Rezultati mogu biti veoma zanimljivi.
4. Pokrenite se! Vežbanje u bilo kom obliku bolje je od večitog planiranja savršenog treninga. Savršeni trening zapravo i ne postoji.
5. Izmerite se, ali nemojte skakati na vagu tri puta dnevno. Koliko puta nedeljno vežbate, toliko puta se merite, ali to činite uvek pre treninga.
6. Častite sebe posle svaka dva skinuta kilograma, ali ne hranom, već nekom sitnicom koju volite.
Jedite sporije. Napravite mali ritual povodom toga. Žvaćite malo duže i osetite pun ukus hrane. Mislite na hranu koju jedete i ne dajte mislima da odlutaju. Videćete da male porcije zapravo nisu toliko male.
7. Porcija hrane u malom tanjiru izgleda bogatije i veće. Napunite manji tanjir i sve dodatke, poput salate, prebacite u jedan tanjir. Napravite svoj „aranžman“ u tanjiru! Može biti i zabavno.
8. Ponesite hranu na posao bar tri puta nedeljno! Otresite se pekara i „fast fuda“ nekoliko dana. Dobar je osećaj „ne grešiti“.
9. Ubacite i malo tegova u svoje vežbanje. Tako ćete ubrzati metabolizam, sačuvati mišiće od propadanja pri redukovanoj ishrani, a sagoreti još malo telesnih masnoća.
10. Nemojte jesti uz televizijski program. Možete uneti stotine kalorija, a da ih i ne primetite.
11. Ako niste gladni, ostavite hranu u tanjiru. Tih nekoliko zalogaja „da se ne baci“ bez problema napakuje neželjene kilograme za nekoliko meseci.
12. Ako ste bez ideja za spremanje hrane, kupite kuvare sa niskokaloričnim jelima ili pronjuškajte po internetu u potrazi za receptima. Na taj način ćete aktivno učestvovati u obogaćivanju ishrane.
13. Svakog meseca probajte dva nova recepta. Na kraju godine imaćete 24 nova recepta, od kojih će nekoliko ući u vaš stalni repertoar.
14. Doručkujte! Tako jednostavno, a tako efikasno. Preskakanje doručka tera organizam da uporno čuva masno tkivo kao „zlatnu rezervu“.
15. Ako uživate u čitanju, ne možete uživati u hrani, i obratno. Odaberite jedno ili drugo.
16. Ukoliko jednom nedeljno preterate s unosom slatkiša, nemojte očajavati. To je samo jedan obrok jednom nedeljno.
17. Imajte uvek bar po jednu zdravu užinu pri ruci, i kod kuće i na poslu. To vas može spasti štetnih iznuđenih poteza kada je hrana u pitanju.
18. Probajte mlečne proizvode sa niskim procentom masti – nisu toliko loši ni neukusni.
19. Ukoliko skidanje kilaže ne ide po planu (manje od pola kilograma nedeljno), saberite kalorijski unos svih namirnica koje unosite. Možda se potkrala krupna greška.
20. Ubacite više začina u hranu na račun soli koju inače stavljate. Jača aroma će upotpuniti vaše zadovoljstvo i nadomestiti količinu hrane koju jedete.
21. Kupujte po spisku i uvek siti. „Gladne oči“ kupuju sve i svašta. Posle će vam biti žao da bacate hranu i eto problema.
22. Nemojte olako izbacivati belančevine iz ishrane. Bolje nađite adekvatne zamene. Meso živine i riba sadrži više belančevina od iste količine prasetine ili govedine, a znatno manje masnoće. Napravite zamenu bar ponekad.
23. Izaberite tri različite vrste povrća i ubacite ih u dnevni jelovnik. Upotpunite svoje znanje o povrću i razbijte monotoniju ishrane. Često menjajte vrste, ali i radosled povrća na dnevnom meniju.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/dijeta-9-kg.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/dijeta-9-kg-150x150.jpgadminDijete i ishranaGubljenje težine za mnoge je najnaporniji, najdosadniji, pa i najteži deo života. Uvek postoje pravila kojih se treba pridržavati, ali ih nije uvek lako zapamtiti ukoliko nismo na nekoj rigoroznoj dijeti koja sve zabranjuje. Ako niste pristalica dijetnih tortura, a svoju ishranu i izgled ipak želite da dovedete u...