Mnogi za Krf kažu da je prava biljna oaza. Mnoštvo različitih biljnih kultura koje ovde rastu hiljadama godina, oblikovalo je način ishrane Starih Grka, a potom i ovih današnjih, naših prijatelja. Citrusne voćke i drugo mediteransko voće i prvrće koje se uzgaja ili raste kao divlje voće u prirodi, kao i domaće životinje uzgajane na prirodan način, još uvek čine život na Krfu veoma zdravim.

Zato, ako ste u ovim brzim vremenima zanemarili svoje zdravlje, iskoristite leto 2016 da organizujete zdrav odmor na Krfu, i da osvežite sebe ove godine. Kako spiritualno, tako telesno i mentalno. Ovo je pravi trenutak za to i zato pogledajte 5 zdravih razloga za zdravo i aktivno letovanje na Krfu.

krf

#1 – Krf je idealan za aktivno letovanje i duge šetnje

Zadivljujuće plaže na Krfu su samo jedna vrsta raja koji možete zateći na najvećem jonskom ostrvu u Grčkoj. Sledeća vrsta raja kom se možete radovati ako se odlučite da letujete ovde, jesu neverovatne mediteranske bašte, kako one isklesane ljudskom rukom, tako i one divlje za koje se pobrunila majka priroda.

Upravo kroz ovakve krajolike možete organizovati duge šetnje i rute za pešačenje na Krfu koje su nam svima prekopotrebne  u modernom dobu dugog sedenja. Bilo da volite da šetate ili ne, svakodnevna aktivnost i rekreacija u vidu šetnje može višestruko pomoći. Dokazano je da šetanje preventivno utiče na zaštitu od raka dojke kontrolišući nivo estrogena, pritom kao što već znate, šetanje prži prekomerno unešene kalorije, koje ne želite da nataložite. Takođe, nije potrebno naučno dokazivati jer je svima jasno da šetanje kroz umirujuće predele, kao što su zelena brda Krfa, utiče na bolje raspoloženje i čini vas vitalnijim. Zašto ne biste svoje zdravlje poboljšali upravo kroz šetanje na Krfu.

Takođe, Krf je popularna destinacija za mlade koji su voljni da upoznaju novo mesto, dobro se zabave i provedu kroz žurke i noćne klubove. Za leto 2016 Krf će biti idealna party destinacija ali i mogućnost da ukombinujete zdravu količinu provoda sa idealnom dozom opuštanja. Iskoristite je.

#2 – Umereno sunčanje i more su dobri za kožu, a plaža na Krfu ne manjka

Dokazano je da prekomerno sunčanje može biti opasno. Čak i blaga izloženost suncu u pogrešno doba dana može biti veoma štetna, ali znajući osnovne mere zaštite od sunca, možete pretvoriti sunčanje u korist i zadovoljstvo. Sunčanje do 10 časova izjutra, i kasnije popodne može biti veoma korisno za vas, a u kombinaciji sa jodom i morskom solju veoma pogodno za vašu kožu. Odavno je poznato da proizvodimo vitamin D prilikom izlaganja sunčevoj svetlosti, i da je Sunce na taj način veoma pomaže da regulišemo holesterol u krvi.

Dobro, ali kakve ovo veze ima sa Krfom? Ima svakakve veze i u svakom smislu! Rekli smo da je Krf ostrvo prelepih plaža i krajolika, pogodnih za šetanje uz dosta hlada. Savršena kombinacija je upravo da uživate u lepim plažama, koje su vam dostupne na dohvat ruke kada je u pitanju letovanje na Krfu, a u pravom periodu dana pa da potom kroz šetnju, hladom zahvaćenim predelima, iskoristite priliku da se sakrijete od Sunca kada je ono štetno. Spojite lepo i korisno, aktivnost i zaštitu. Savetujemo da obavezno nanesete hidrantnu kremu nakon tuširanja, pošto ste se vratili sa plaže.

#3 – Na putu od plaže do hotela možete jesti zdravo mediteransko voće

Ono što je zaista divno kada je u pitanju letovanje na Krfu, jeste to što je celokupan Krf jedna velika bašta. Pravilno bi bilo reći i mediteranski voćnjak, pošto postoje najrazličitije vrste voća koje možete videti i jesti tokom boravka na Krfu. Različite citrusne voćke, karakterističnog mediteranskog i nešto tropskijeg karaktera, kao što su: limun, pomorandža, mandarina, banana, grejpfrut i autentična voćka sa Krfa, Kumkvat, su samo neke vrste voća koje možete sresti u šetnji i kroz obilazak Krfa. Tu su svakako i jabuke, dunje, smokve, kruške i drugo voće.

To je prava draž ovog ostrva, pošto se u povratku sa plaže sigurno možete okrenuti oko sebe i pojesti svežu voćku, u tom trenutku ubranu sa grane, a koja će vam povratiti energiju utrošenu na šetnju i plivanje. Upravo ta voćka će uticati na ubrzavanje metabolizma, a verovatno će i oduzeti neki zalogaj viška iz kaloričnog obroka.

#4 – Možete kupiti maslinovo ulje veoma povoljno

Kako je ovo ostrvo raj za voće, tako je i za nepregledne maslinjake. Nebrojano puta je bilo priče o tome koliko je extra virgin maslinovo ulje korisno za organizam i svakodnevnu ishranu. Kroz boravak na Krfu ćete neborjano puta doći u priliku da kupite sveže maslinovo ulje, pa se ne ustručavajte da pitate simpatične komšije, iz kuće pored, o ceni i da li biste mogli da se dogovorite oko cene. Gotovo sigurno ćete uspeti u svojoj nameri, pa iskoristite leto 2016 da obradujete svoju porodicu i prijatelje, tako što ćete im pokloniti autentično maslinovo ulje sa Krfa.

#5 – Zdrava ishrana kroz letovanje na Krfu

Kao što je rečeno, stanovnici Krfa se trude da očuvaju organsku proizvodnju svojih namirnica, kako voća i povrća, tako i mesnih proizvoda. Imaćete priliku da isprobate fenomenalna jela grčke kuhinje spremljena na najprirodniji mogući način. Uživajte u prirodnoj hrani koju Krfljani spremaju kao za sebe i svoju porodicu.

Naravno, giros će biti nezaobilazan, ali iskoristite priliku i da jedete sveže namirnice uzgajane baš na Krfu.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/04/krf.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/04/krf-150x150.jpgadminZanimljivostiMnogi za Krf kažu da je prava biljna oaza. Mnoštvo različitih biljnih kultura koje ovde rastu hiljadama godina, oblikovalo je način ishrane Starih Grka, a potom i ovih današnjih, naših prijatelja. Citrusne voćke i drugo mediteransko voće i prvrće koje se uzgaja ili raste kao divlje voće u prirodi,...