Zašto bole zglobovi ?

Zglobovi su razmaci između kostiju. Oni su deo mišićnoskeletnog sistema koji nosi telo i omogućava kretanje. Bol u zglobovima je izuzetno često oboljenje, u medicini poznato kao artralgija. Anketa koju je sproveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, pokazala je da se 33% odraslih osoba žalilo na bolove u zglobovima nogu i ruku a posebno na bolne zglobove na prstima ruku i šake.

Bolovi u zglobovima mogu da se razlikuju od osobe do osobe. Može da se javi u bilo kom zglobu, mada su najčešće zahvaćene regije zglobovi prstiju ruke, koleno, rame i kuk. Simptomi mogu da budu akutni ili hronični. Bol mogu da prate oticanje i ukočenost zgloba. Kod nekih osoba se simptomo ispoljavaju blago, dok je kod drugih bol jak. Konačno, bolovi u zglobovima mogu da se javljaju periodično.

bolni zglobovi

Uzroci bola u zglobovima

Etiologije (uzroci bolesti) bola u zglobovima su različite. U neke od najčešćih uzroka spadaju:

 • Osteoartritis nastaje usled upale kostiju i zglobova. To je najčešći oblik artritisa. Može da bude posledica dugogodišnjeg habanja zglobova ili specifičnih povreda, kao što su prelomi. Oboljenje je najčešće progresivno i na kraju dovodi do propadanja hrskavice, koja oblaže i štiti zglobove. U poslednjem stadijumu ove bolesti dolazi do toga da se kosti taru jedna o drugu, što je izuzetno bolno i može da navede na razmišljanje o zameni zgloba (artroplastika/ugradnja veštačkog zgloba).
  Simptomi osteoartritisa su bolovi u zglobovimaoticanje zglobova kao i  otežano pokretanje.
 • Reumatoidni artritis je hronična autoimuna bolest koja izaziva bol u zglobovima jer imuni sistem organizma napada sopstvene zglobove. Obično zahvata male zglobove šaka, prstiju na rukama i stopala, a posledice su otečeni i bolni zglobovi , erozija kostiju i deformacije zglobova. Ova bolest se češće javlja kod žena nego kod muškaraca.
  Karakteristični simptomi su jutarnja ukočenost zglobova, groznica, malaksalost i ponekad izrasline oko zglobova koje se nazivaju reumatoidni čvorovi.
 • Burzitis je upala burze, mada može da izazove i bol u zglobu. Burze su kesice ispunjene tečnošću koje se nalaze na isturenim delovima kostiju pored zglobova. Najčešće zahvaćeni zglobovi su lakat, rame i kuk. Oboljenje je posledica prekomerne upotrebe zgloba ili povrede.
 • Giht je vrsta artritisa koji takođe može da bude uzrok bola u zglobovima. To je jedna od najstarijih bolesti poznatih čoveku. Bolest nastaje kada krv postane superzasićena mokraćnom kiselinom. U takvom slučaju dolazi do precipitacije (taloženja) mokraćne kiseline koja formira kristale koji se ugnježđuju u zglobovima. Kristali mokraćne kiseline nadražuju zglobove i izazivaju upalu i bol u zglobovima. Ovo oboljenje može da nastane u bilo kom velikom zglobu, mada su najčešće zahvaćeni zglobovi nožnog palca gde se javlja oštar bol i otok..
 • Tendinitis je upala tetive i još jedan od uzroka za bol u zglobu. Tetive povezuju mišić i kost. Najčešća mesta na kojima se javlja bol su rame, lakat, koleno, potkolenica i Ahilova tetiva.
 • Pojedine infekcije, kao što su osteomijelitis, hepatitis B, parvovirus B-19 i lajmska bolest mogu da se manifestuju kao bolovi u zglobovima.
 • Traume, kao što su uganuća, iščašenja i prelomi, takođe mogu da budu uzroci bolova u zglobovima.

Bolovi u zglobovima lečenje

Lečenje bola u zglobovima

Cilj lečenja bola u zglobovima je ublažavanje bola, vraćanje i održavanje funkcije zgloba i prevencija daljih oštećenja zgloba.

Za lečenje umereno jakog bola u zglobovima koriste se:

 • acetaminofen (paracetamol) koji može da bude koristan kod benignih bolova u zglobovima sa malim otokom ili bez otoka
 • preparati za lokalnu upotrebu, kao što su kapsaicin i metil salicilat, koji takođe mogu da pomognu kao lekovi za bol u zglobovima
 • nesteroidni antiinflamatorni lekovi koji pomažu kod umerenog do jakog bola u zglobovima

U primere nesteroidnih antiinflamatornih lekova spadaju aspirin, ibuprofen i naproksen. Pomenuti lekovi za bol u zglobovima su dostupni u slobodnoj prodaji. U neke od nesteroidnih antiinflamatornih lekova koji se dobijaju na recept, spadaju kolhicin, meloksikam i celekoksib. Prilikom upotrebe nesteroidnih antiinflamatornih lekova protiv bolova u zglobovima bi trebalo da budete obazrivi jer oni mogu da imaju neželjena dejstva, kao što su oštećenja jetre i bubrega, upala želuca, krvarenje i čir na želucu. Posebno vodite računa kada koristite celekoksib jer se pokazalo da ovaj lek protiv bolova povećava rizik od nastanka infarkta i moždanog udara.

Oralni steroidi i opioidi se takođe koriste za lečenje bolova u zglobovima. Oni dolaze u obzir ukoliko bol u zglobu ne reaguje na lečenje nesteroidnim antiinflamatornim lekovima i preparatima za lokanu upotrebu. Oralni steroidi, poput prednizona, su moćni inhibitori upale, dok su opioidi, poput hidrokodona i oksikodona, lekovi koji ciljaju na bol. Oralni steroidi i opioidi ne smeju da se koriste za dugotrajno lečenje bola u zglobu zbog svoje toksičnosti i opasnosti od stvaranja zavisnosti.

Osobe koje imaju bol u zglobovima mogu da dobijaju injekcije za zglobove, koje se injektiraju direktno u oboleli zglob. Injekcije steroida za zglobove ublažavaju upalu i samim tim i bol. Hijaluronan injekcije mogu da budu naročito korisne za osobe za teškim osteoartritisom kolena. Hijaluronan je sintetički oblik sinovijalne tečnosti koju proizvodi organizam, a koja vlaži i podmazuje zglobove. Opšte je pravilo da se injekcije za zglobove ne smeju primati više od 3 puta godišnje.

Za osobe koje pate od bolova u zglobovima, korisnima su se pokazali suplementi hondroitin sulfat i glukozamin. Oba dva jedinjenja se nalaze u prirodnoj hrskavici. Postoje u obliku tableta, kapsula, praha i tečnosti. Ima ih u slobodnoj prodaji, a nemaju neka bitna neželjena dejstva.

Nefarmakološki načini za lečenje bolova u zglobovima podrazumevaju fizikalnu terapiju i smanjenje telesne težine. Fizikalna terapija pomaže da se stabilizuju i ojačaju zglobovi, kao i opseg njihove pokretljivosti. Smanjenje telesne težine može da se postigne kardio vežbama malog opterećenja, kao što su plivanje i vožnja bicikla. Smanjenjem težine se smanjuje i opterećenje zglobova.

Konačno, osobe koje prate hronični bolovi u zglobovima koji su povezani sa osteoartritisom, mogu da se podvrgnu zameni zgloba, odnosno ugradnji veštačkog zgloba (artroplastika). Zglobovi koji se najčešće zamenjuju su koleno i kuk.

Zaključak

Bol u zglobovima je izuzetno često oboljenje i na kraju može da utiče na kvalitet života. Postoje brojni uzroci za pojavu bola u zglobu koji može biti akutni ili hronični.

Lečenje bola u zglobovima podrazumeva farmakološke, nefarmakološke i operativne pristupe. Metode za lečenje se kreću u opsegu od konzervativnih do agresivnih. Dijagnostikovanje i lečenje bola u zglobovima mora da se sprovodi uz konsultacije sa kvalifikovanim medicinskim stručnjacima.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/09/bolni-zglobovi.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/09/bolni-zglobovi-150x150.jpgadminZdravljeZašto bole zglobovi ? Zglobovi su razmaci između kostiju. Oni su deo mišićnoskeletnog sistema koji nosi telo i omogućava kretanje. Bol u zglobovima je izuzetno često oboljenje, u medicini poznato kao artralgija. Anketa koju je sproveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, pokazala je da se 33% odraslih osoba...