U drugom delu članka su uzroci za bol u donjem delu ledja i stomaka

Bolovi u donjem dijelu stomaka

Bol u donjem levom delu trbuha

Čest bol u donjem stomaku praćen drugim simptomima poput temperature ili mučnine, ne sme da se zanemari. U ovom članku ćemo vam dati kratke informacije o najčešćim uzrocima bola u donjem stomaku na levoj strani.

Bol u donjem delu stomaka može da bude izazvan brojnim razlozima. U većini slučajeva on je posledica povrede ili poremećaja nekog vitalnog organa koji je smešten u trbuhu. Međutim, postoje i drugi osnovni uzroci za bol u stomaku sa leve strane.

Uzroci

Levi bubreg, levi mokraćovod, sigmoidni kolon (deo debelog creva), creva, levi jajnik (kod žena), sve su to organi koji su smešteni na levoj strani unutar trbušne duplje. Utvrđivanje prirode bola, da li je akutni ili hronični, može da pomogne kod dijagnostikovanja uzroka.

bol u donjem delu stomaka levo

Opstrukcija creva

Crevna opstrukcija usled volvulusa (uvrnutih creva), hernije (kile), Kronove bolesti ili bilo kakve srasline ili povrede može da dovede do opstrukcije, odnosno zagušenosti creva. Osim bola u donjem delu stomaka, mogu da se jave i drugi simptomi poput mišićnih grčeva i povraćanja.

Konstipacija

Konstipacija je zdravstveno stanje kod koga osoba ima otežano redovno pražnjenje creva. Može biti hronična ili akutna, a uzroci mogu da budu različiti. Bol u stomaku dole i nadimanje su uobičajeni simptomi konstipacije.

Divertikulitis

Upala divertikula (malih kesica u obliku torbe koje se nalaze unutar debelog creva, uglavnom u njegovom silaznom delu) ili debelog creva, može da dovede do divertikulitisa. U simptome spadaju temperatura, povraćanje i konstipacija.

Ektopijska (vanmaterična) trudnoća

Do vanmaterične, ili ektopijske trudnoće dolazi kada se usađivanje oplođene jajne ćelije dogodi izvan materice. Ovo je jedan od glavnih razloga za bol u donjem delu stomaka u toku trudnoće. Ektopijska trudnoća je ozbiljna i potencijalno po život opasna komplikacija u trudnoći. U većini slučajeva usađivanje se odvija u jajovodu.

Sindrom nervoznog creva

Sindrom nervoznog creva, ili sindrom iritabilnog kolona (IBS) karakteriše bol u donjem delu stomaka, dijareja ili konstipacija, kao i osećaj nelagode u stomaku. Stanje može da se pogorša usled faktora poput stresa i loše ishrane. Ovo oboljenje se najčešće sreće kod tinejdžera, mada nije ograničeno na ovu starosnu grupu.

Bubrežni kamenac

Bubrežni kamenci se formiraju kada se iz organizma ne izbacuju mokraćna kiselina, kalcijum ili soli koji se nalaze u bubrezima. Jak bol u donjem delu stomaka i otežano mokrenje su najčešći simptomi. Prekomeran unos kalcijuma i nedovoljan unos vode su glavni uzroci.

Osim navedenog, u druge moguće uzroke za bol u donjem levom delu stomaka spadaju infekcije urinarnog trakta, intolerancija na laktozu, ulcerozni kolitis, pijelonefritis (upala jednog ili oba bubrega), cista na jajniku, fibroidi (benigne izrasline mišićnog tkiva materice), endometrioza (usađivanje sluznice materice na nekom drugom mestu) itd.

Na šta bi trebalo da obratite pažnju kad se javi bol u donjem delu stomaka

 • Da li je bol iznenadan ili dugotrajan?
 • Kakve je jačine i trajanja bol?
 • Da li je bol u trbuhu praćen drugim simptomima poput temperature, mučnine, povraćanja vrtoglavice, gubitka apetita itd.?
 • Da li se bol pojačava pri kretanju?
 • Da li se bol proširio van trbuha?

Lečenje

Kao što smo već rekli, poznavanje prirode i vrste bola može da pomogne lekaru da odredi način lečenja. Rendgen i magnetna rezonanca pomažu da se ustanovi uzrok. Ukoliko uz bol donjem delu stomaka postoje i drugi simptomi, preporučljivo je da se odmah obratite lekaru.

Ako je uzrok bola u stomaku bezazlen, može da se leči analgeticima ili mirovanjem. Međutim, preporučljivo je da nipošto ne uzimate lekove koje vam nije prepisao lekar.

Simptomi zatvora mogu da se ublaže laksativima, ishranom sa visokim sadržajem vlakana, hidracijom itd. Lekovi i promene u načinu života i ishrani mogu da pomognu kod lečenja divertikulitisa i sindroma nervoznog creva.

Lekovi pomažu kod lečenja blažih oblika bubrežnog kamenca, dok teži oblici mogu da zahtevaju hiruršku intervenciju. Ektopijska trudnoća je stanje koje zahteva hitnu lekarsku intervenciju i operativni zahvat.

Nelagoda u stomaku može da se spreči u izvesnoj meri pomoću izbalansirane i hranljive ishrane, zdravim načinom života i navikama u ishrani.

Bol u donjem delu stomaka i ledjima

Bolesti poput bubrežnog kamenca, zapaljenske bolesti male karlice, ulceroznog kolitisa itd., obično izazivaju istovremeni bol u donjem delu stomaka i leđima. U ovom članku ćemo se detaljno baviti uzrocima i lekovima za ovo stanje.

U najčešćem broju slučajeva, bol u stomaku je posledica varenja, nadimanja itd. Bol u leđima se obično povezuje sa naprezanjem, istezanjem mišića itd. Međutim, ako osećate bol u stomaku i bol u leđima istovremeno, to je definitivno razlog za zabrinutost.

Uzroci

U zavisnosti od osnovnog oboljenja, priroda i jačina bola će se razlikovati. Bol u stomaku koji je praćen bolom u leđima može da bude simptom nekoliko specifičnih bolesti.

 • Pankreatitis

Pankreatitis je upala pankreasa (egzokrina žlezda smeštena iza želuca) do koje najčešće dolazi usled preteranog konzumiranja alkohola, virusne infekcije ili traume. Bol u gornjem delu stomaka koji se širi ka leđima je početni simptom koji ukazuje na oboljenje. Slede ga i drugi simptomi poput mučnine i povraćanja. Simptomi pankreatitisa se pogoršavaju posle jela.

 • Žučni kamenac

Žučni kamenci su kristalne supstance koje se nalaze u žučnoj kesi ili žučnim kanalima. Neredovna i nezdrava ishrana, kao i gojaznost, glavni su uzroci pojave žučnih kamenaca. Bol u stomaku, bol u leđima, povraćanje i gasovi su simptomi žučnog kamenca.

 • Bubrežni kamenac

Bubrežni kamenci, kako im i ime nagoveštava, su kristalni kalkuli (kamenčići) u bubrezima koji nastaju usled različitih razloga, kao što su nakupljanje previše kalcijuma ili mokraćne kiseline u bubrezima. Bol u donjem delu stomaka i bol u leđima su simptomi kamenca u bubregu. U druge simptome bubrežnog kamenca spadaju krv u mokraći, pečenje tokom mokrenja, gubitak apetita i gubitak telesne težine.

 • Menstrualni grčevi

Sve žene osećaju simptome menstrualnih grčeva. Bol u donjem delu stomaka i bol u donjem delu leđa su najupečatljiviji simptomi menstruacije. Premda ovo nije ozbiljno zdravstveno stanje, trebalo bi da obratite pažnju na simptome i da se obratite lekaru ako primetite simptome poput mučnine, povraćanja itd.

 • Sindrom nervoznog creva

Sindrom nervoznog creva je poremećaj debelog creva, poznat i kao sindrom iritabilnog kolona. Karakterišu ga simptomi poput poremećaja creva, dijareje, konstipacije, mučnine, nadimanja itd. Kod ovog oboljenja se uočavaju naizmenična konstipacija i dijareja. Ponekad se javljaju i simptomi poput bola u trbuhu, bola u leđima i grčeva.

 • Poremećaji materice

Kod žena, budući da je materica smeštena u donjoj regiji trbuha, poremećaji koji su povezani sa njom takođe mogu da izazovu bol u donjem delu trbuha i leđa.

Lečenje

Kao što ste mogli da vidite, specifični uzroci ovih simptoma se kreću u opsegu od bezazlenih do veoma ozbiljnih. Ponekad pacijenti osećaju bol koji se pojačava pri dubokom udisanju ili prilikom spuštanja u ležeći položaj. Ovi simptomi bi trebalo odmah da se prijave lekaru. Lekar će sprovesti nekoliko pregleda, testova i analiza, kao što su rendgensko snimanje, analize krvi i urina ili čak CT skeniranje, radi dijagnostikovanja uzroka bola.

Pankreatitis bi trebalo da se leči po hitnom postupku jer u suprotnom može da dođe do komplikacija poput šoka pa čak i smrti. Pankreatitis može da se leči medikamentima. Žučni i bubrežni kamenci se leče ili medikamentima ili operacijom. Ako je kamen manje veličine (manji od 4mm), može da se leči metodom hidracije ili diureticima.

Menstrualne grčeve obično nije potrebno lečiti. Međutim, mirovanje i analgetici mogu da ublaže bol. Simptomi poremećaja materice moraju odmah da se prijave lekaru. Ciste na jajnicima mogu da se leče medikamentima. Sindrom iritabilnog kolona se leči promenom načina života. Pravilna ishrana u tačno određeno vreme i redovno vežbanje mogu da ublaže simptome sindroma nervoznog creva.

Prevencija

Ovo što sledi su neke metode promene načina života koje mogu da se primene kako bi se izbegli poremećaji varenja i bol u stomaku i leđima.

 • Redovne vežbe pomažu da mišići leđa budu jaki i zdravi.
 • Od presudne je važnosti da telo držite u pravilnom položaju tokom sedenja, hodanja i spavanja da biste sprečili povrede leđa.
 • Kod poremećaja varenja, mudra preventivna mera je hranljiva i zdrava ishrana i uzimanje velikih količina vode.
 • Ljutu i masnu hranu bi trebalo da izbegavate u najvećoj mogućoj meri.
 • Trebalo bi da utvrdite koje namirnice vam izazivaju nadimanje i intoleranciju i da ih u potpunosti izbacite iz ishrane.
 • Slično tome, ishrana bogata vlaknima, uključujući voće i povrće, može da spreči konstipaciju i sindrom nervoznog creva.
 • Ako patite od mučnine i povraćanja, trebalo bi da promenite način ishrane i da jedete blagu hranu poput pirinča, krekera i slično.

Premda su kućni lekovi i promena načina života delotvorni za oslobađanje od nelagode (u bezazlenim slučajevima), dobro je da se odmah konsultujete sa lekarom koji će dijagnostikovati simptome. Pravilno lečenje može delotvorno da izleči sve pomenute poremećaje i oboljenja.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/07/bol-u-donjem-delu-stomaka-levo.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/07/bol-u-donjem-delu-stomaka-levo-150x150.jpgadminZdravljeU drugom delu članka su uzroci za bol u donjem delu ledja i stomaka Bolovi u donjem dijelu stomaka Bol u donjem levom delu trbuha Čest bol u donjem stomaku praćen drugim simptomima poput temperature ili mučnine, ne sme da se zanemari. U ovom članku ćemo vam dati kratke informacije o najčešćim...