Bol na levoj strani stomaka se može javiti u gornjem ili donjem delu, i često je toliko jak da ne možete da stojite ili sedite. Kada bol nije previše jak, obično je reč o gasovima ili o istegnutim mišićima. Međutim, uzroci za bol sa leve strane stomaka mogu biti i prilično ozbiljni.

Bol sa leve strane stomaka – uzroci

Opstipacija

Bol se leve strane stomaka se često javlja zbog opstipacije (zatvora), i to se lako leči. Međutim, ako je bol u levoj strani stomaka propraćen i povraćanjem i retkom stolicom ili dužim zatvorom, obratite se lekaru. Moguće je da je uzrok opstipacije neki problem sa debelim crevom.

bol sa leve strane stomaka

Hepatitis

Virusni hepatitis obično izaziva tup bol u stomaka. Blago žutilo beonjača i kože su jedan od čestih simptoma hepatitisa. Ova bolest je vrlo ozbiljna i može biti opasna po život ako ne potražite savet lekara na vreme.

Kamen u bubregu

Ako imate jak bol u stomaku na levoj strani, to može značiti da je kamen krenuo iz levog bubrega. Ako imate kamen u bubregu ili mislite da je reč o tome, odmah idite kod lekara. Bol se može javiti i zbog problema u funkciji leve nadbubrežne žlezde ili levog bubrega.

Infekcije bubrega

Osim kamena u bubregu, bol u ovom delu se javlja i zbog infekcija bubrega. Ove infekcije obično počinju u bešici i šire se do bubrega. Osim jakog bola u stomaku, za bubrežne infekcije su karakteristični često mokrenje, peckanje prilikom mokrenja, hematurija i slično.

Upalna bolest karlice

Kod žena, bol u levoj strani stomaka može biti posledica upalne bolesti karlice. U nekim slučajevima su simptomi ove upale tup bol u donjem delu stomaka i povišena temperatura. Pravovremena dijagnoza i tretman će vam pomoći u sprečavanju ozbiljnijih komplikacija.

Problemi sa varenjem

Bol u gornjem delu stomaka sa leve strane može biti simptom nekog problema sa jetrom, slezinom ili pankreasom. Lekovi protiv bolova su privremeno rešenje. Ako simptomi traju nešto duže, obratite se lekaru.

Divertikulitis

Reč je o infekciji koja se javlja zbog stvaranja jedne ili više divertikula u probavnom traktu. U suštini, divertikule su mali „džepovi“ koji se mogu stvoriti u različitim delovima digestivnog trakta, a najčešće u debelom crevu. Kod divertikulitisa se obično javljaju i osetljivost stomaka na dodir i nadimanje.

Intolerancija na laktozu

Reč je o stanju kod koga organizam ne proizvodi enzim laktazu, koji je neophodan za razlaganje laktoze. Laktoza je mlečni šećer i nalazi se u svim mlečnim proizvodima. Ako često imate bolove nakon što ste jeli mlečne proizvode, verovatno je reč o intoleranciji na laktozu.

Celijakija (celijačna bolest)

Celijačna bolest je stanje kod koga organizam ne može da razloži gluten. Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i sličnim žitaricama. Kada osoba intolerantna na gluten jede ove namirnice, to obično izaziva jak bol u donjem stomaku na levoj strani.

Sindrom iritabilnih creva

Kod ovog poremećaja, hrana prolazi kroz probavni trakt prebrzo ili previše sporo. Zato ove osobe često imaju naizmenične „napade“ opstipacije i dijareje. Ako imate jaku potrebu da idete u WC odmah nakon jela, obratite se lekaru, jer to može biti simptom ovog oboljenja.

Rak debelog creva

Mada su šanse relativno male, bol u donjem delu stomaka ponekad može biti simptom raka debelog creva. U tom slučaju, bolovi su propraćeni i drugim simptomima raka debelog creva – rektalnim krvarenjem, zamorom i tako dalje.

Ostali mogući uzroci

 • Ako imate osećaj jakog peckanja na levoj strani stomaka, to može biti znak bakterijske infekcije kojoj je uzrok bakterija Helikobakter pilori
 • Kronova bolest, perniciozna anemija ili neko oboljenje žučne kese
 • Kod žena je važno pregledati levi jajnik i jajovod
 • Problemi sa krvnim sudovima, mišićima, nervima ili koži u polnom delu
 • Infektivna mononukleoza
 • Sindrom policističnih jajnika
 • Gorušica
 • Čir na želucu
 • Ulcerozni kolitis
 • Tumor želuca
 • Porfirija
 • Vanmaterična trudnoća
 • Nasledni angiodem
 • Uvećana prostata
 • Infekcije mokraćnih puteva

Ako su bolovi jaki ili traju duže od nekoliko dana, najbolje je da odete kod lekara. Pravovremena dijagnoza je veoma značajna za adekvatno lečenje.

U nekim slučajevima, uzrok bolova u stomaku se leči antibioticima ili drugim lekovima, dok u težim slučajevima  može biti neophodna i operacija. Ako često imate ovakve bolove, nemojte odlagati odlazak lekaru, jer se bolest može pogoršati i postati hronična, a lečenje hroničnih bolesti je znatno teže.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/08/bol-sa-leve-strane-stomaka.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/08/bol-sa-leve-strane-stomaka-150x150.jpgadminZdravljeBol na levoj strani stomaka se može javiti u gornjem ili donjem delu, i često je toliko jak da ne možete da stojite ili sedite. Kada bol nije previše jak, obično je reč o gasovima ili o istegnutim mišićima. Međutim, uzroci za bol sa leve strane stomaka mogu biti...