beba Roditelji često imaju nedoumice o zdravlju dece i mnogobrojna pitanja pedijatru. Izdvojili smo 10 najčešćih.

1. Do kada bi majka trebalo da doji dete?

– Idealno je i važno prvih šest meseci, poželjno godinu, a trebalo bi da se završi do druge godine. Postoje, istina, medicinski razlozi kao što su alergijske rakcije deteta, kada se dojenje preporučuje i do treće godine.

2. Može li odojče zbog majčine ishrane da dobije grčeve?

– Retko, osim ako je sklono alergijama ili zbog nezrelosti organa za varenje, javljaju se grčevi i proliv, pa bi majka trebalo da vodi računa o ishrani. Uobičajeni grčevi bebe traju od druge do šeste nedelje ili, ponekad, do četvrtog meseca. Grčevi najčešće prolaze spontano, a majke mogu da jedu sve osim alergogene hrane poput kikirikija i citrusa. Dojilje često misle da im je zabranjena hrana koja nadima, poput pasulja, ali to je netačno. Ima beba osetljivih na proteine kravljeg mleka, pa majke ne bi trebalo mnogo da ga piju.

3. Da U je povišena temperatura uvek povod za odlazak lekaru i kako bi trebalo da se snižava?

– Kada dete ima temperaturu iznad 38,2 stepeni, trebalo bi da se meri svakih 15 minuta, naročito odojčadima i mlađima od tri godine. Ako temperatura raste daje se više tečnosti i antipiretik, ali ako mališan odbija hranu, pospan je, malaksao i klonuo, trebalo bi da se zatraži savet pedijatra. Kada je temperatura 39 stepeni, osim uzimanja antipiretika, dete bi trebalo istuširati.

4.Koji su simptomi upale uva?

– Nije samo bol u uvu znak upale, pa simptomi mogu da budu neuobičajeni poput povraćanja i lošeg raspoloženja. Starija deca obično kažu da ih boli uvo. Odojče ne mora da plače, dovoljno je da vrti glavom i kao da rukom nešto sklanja sa uva, ne može da sisa, ni da pije iz flašice.

5. Šta da se uradi ako dete padne i jako udari glavom?

– Najvažnije je da se prati stanje svesti prvi sat posle udarca. Ako plače i prepoznaje vas, utešite ga, stavite hladnu oblogu, ali i pratite da li će tokom 24 sata da se jave nervoza, glavobolja, nesvestica i iznenadno povraćanje u mlazu, koje je često posledica povećanog pritiska u lobanji izazvanog krvarenjem. Važno je i da dete pratiti dok spava i pomerate ga svaka dva sata. Ako se na dodire meškolji neka nastavi.

6. Šta da se učini ako dete proguta neki predmet?

– Ukoliko su predmeti mali i glathih ivica izbaciće ga stolicom, a ukoliko su oštri i nezgodnog oblika mogu da se zadrži u organima za varenje pa bi mališane trebalo odvesti lekaru. Važno je da, dok guta, ne udahne ni najmanji predmet koji bi eventualno dospeo u takozvano bronhijalno stablo i izazvao opstrukciju disanja i u najtežem slučaju ugušio dete. Ako se to dogodi, uhvatite ga za noge i jako pritisnite dijafragmu da predmet izbaci.

7. Koja je prva pomoć kada se opeče?

– Ako su opekotine prvog stepena javlja se samo crvenilo, pa stavite hladnu oblogu i dajte analgetik, jer može da ih boli. Opekotinu sa plikom ne otvarajte jer je tečnost koja se u sakuplja u „kesi” idealan prevoj da se koža podmladi i zaštiti od infekcija. Na velike opekotine stavite čistu hladnu oblogu, detetu dajte paracetamol protiv bolova i odmah pođite lekaru.

8. Kako da se saniraju ozlede i otvorene rane?

– Ogrebotine i manje posekotine isperite troprocentnim hidrogenom ili fiziološkim rastvorom, nikako alkoholom, stavite povidon jod i pokrijte gazom da se rana ne inficira. Ukoliko je krvarenje obilno,pritiskom prekinite krvarenje i dete odmah odvedite lekaru.

9. Ako dete nakratko prestane da diše ili pomodri, treba li ga odvesti lekaru?

– Stariju decu obavezno i odmah, jer uzrok može da bude u srcu ili plućima. Bebe do drugog meseca, međutim, imaju faze da ne dišu po 10-15 sekundi, ali one ne pomodre već imaju samo prekid disanja zbog nezrelosti disajnih organa.

10. Kada se preporučuje operacija krajnika?

– O tome odlučuju pedijatar i specijalista za uvo, grlo i nos. Krajnike bi trebalo operisati ako dete godišnje ima četiri do šest streptokoknih infekcija ih ako su krajnici toliko uvećani da dete ne može da diše i jede. Ako, pak, ima česte upale uva, trebalo bi operisati treći krajnik.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/beba.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/08/beba-300x224.jpgadminZdravljeRoditelji često imaju nedoumice o zdravlju dece i mnogobrojna pitanja pedijatru. Izdvojili smo 10 najčešćih. 1. Do kada bi majka trebalo da doji dete? - Idealno je i važno prvih šest meseci, poželjno godinu, a trebalo bi da se završi do druge godine. Postoje, istina, medicinski razlozi kao što su...