Voda od kokosa je neverovatno piće, koje poslednjih godina dobija na popularnosti. Što nije začuđujuće, obzirom da su lekovita svojstva kokosove vode brojna.

Zašto bi trebali da pijete ovaj prirodni proizvod ?

Zbog toga što kokosova voda sadrži manje šećera od gaziranih sokova, sportskih pića, energetskih pića, pa čak i voćnih sokova. Osim toga, kokosova voda ima malo masti, nema holsterola, sadrži više kalijuma nego četiri banane, i ima samo 46 kalorije po šolji (poređenja radi, kokosovo mleko ima mnogo više kalorija, oko 552 po šolji). Ako imate visok krvni pritisak, pijenje kokosove vode može biti blagotvorno za vas.

Kokosova voda je gotovo prozirna, mada malo zamućena tečnost, u zavisnosti od toga koliko je proizvođač filtrirao i obradio (ako je kupujete upakovanu). Ako pijete direktno iz kokosa, biće prozirnija, kao voda. Ima blagi ukus koji ostaje u ustima nakon što ste je popili, koji nekima smeta, a nekima ne, ali je ukus zaista delikatan.

Kada se kokosovi orasi beru, još uvek su zeleni, tada sadrže najviše vode, koja je u tom trenutku, puna hranljivih materija.

kokosova voda zdravlje

10 lekovitih svojstava kokosove vode

Kokosova voda je proivod koji se češće konzumira u tropskim zemljama, jer tamo ima najviše kokosa. Do pre par godina, čak ni u Americi niste mogli naći kokosovu vodu. Sa kokosovim mlekom je bilo drugačije (lakše), jer se koristio u kuvanju.

Zaista ne znamo kako trendovi počinju, ali ovo je jedan koji bi trebalo da ispratite, zbog zdravstvenih svojstava koja se vezuju za kokosovu vodu. Zbog sadržaja elektrolita, kokosovu vodu zovu prirodnim sportskim pićem, pa ako ne volite ili ne želite da pijete kupovna sportska pića, kokosova voda je idealna alternativa! Pogotovo ako uzmete u obzir da se u flašici običnog sportskog pića nalazi oko 42 grama šećera, a dnevno preporučljiva granica je 25 grama!

Lekovita svojstva kokosove vode svode se na njene nutritivne vrednosti; sterilna je (pa se ponekad koristi kao infuzija, za rebalans elektrolita) i sastoji se od šećera, vitamina, minerala, elektrolita, enzima, aminokiselina, citokina i fitohormona.

 1. Kokosova voda za mršavljenje

Uticaj kokosove vode na zdravlje može biti veliki, za osobe koje redovno piju gazirane sokove ili energetska pića. Kokosova voda ima malo kalorija, a puno hranljivih materija, zahvaljujući čemu održava nivo šećera u krvi, za razliku od efekta koji imate kada popijete piće puno šećera. Neki proizvođači nude i kokosovu vodu sa ukusom, poput čokolade, ili kokosovu vodu pomešanu sa voćnim sokom, tako da znate da postoje opcije, ukoliko vam je sama kokosova voda bezukusna.

 1. Trudnoća

Kokosova voda koja se uzima tokom trudnoće, pomaže budućim majkama sa problemima sa zatvorom, koji su česti kod žena u drugom stanju. U ajruvedskoj medicini, kokosova voda se koristi kao laksativ, a pošto deluje nežno i bezbedno, trudnice je mogu konzumirati bez brige o negativnom uticaju na fetus. Nekim ženama, kokosova voda ublažava osećaj mučnine.

 1. Hranljive materije u kokosovoj vodi

Jedna šolja kokosove vode sadrži:

 • 46 kalorija
 • 8,9 grama ugljenih hidrata
 • 2,9 grama vlakana
 • 1,7 grama proteina
 • 10% od dnevno preporučljive količine unosa vitamina C
 • 15% od dnevno preporučljive količine unosa magnezijuma
 • 17% od dnevno preporučljive količine unosa mangana
 • 17% od dnevno preporučljive količine unosa kalijuma
 • 11% od dnevno preporučljive količine unosa natrijuma
 • 6% od dnevno preporučljive količine unosa kalcijuma

Ne zaboravite, kokosova voda je drugačija od kokosovog mleka. Voda je prozirna tečnost, koju možete čuti kada promućkate kokosov orah. Kokosovo mleko je kokosova voda sa samlevenim mesom kokosa (belim delom u unutrašnjosti oraha). Ali nemojte misliti da samo voda sadrži hranljive materije – u mesu kokosa, nalaze se vitamini A i E, esencijalne masne kiseline, polifenoli i fitosteroli.

 1. Mamurluk

Kako postajete stariji, čak vam i par pića mogu izazvati mamurluk, od kog se osećate malaksalo, dehidrirano i loše, i zbog kog imate jaku glavobolju. Organizmu je tada neophodna dobra hidracija, pa bi kokosova voda trebala da vam bude pri ruci, pošto će vam obnoviti elektrolite, i pomoći će vam da se izborite sa lošim efektima koje je ostavio alkohol. Obezbedite se sa par flašica kokosove vode, za svaki slučaj!

 1. Zdravlje srca

Kada su srce i krvni sudovi izloženi oksidativnom stresu, u arterijama se formiraju naslage, koje mogu izazvati visok krvni pritisak, blokade, srčani i moždani udar. Kokosova voda sadrži antioksidante koji smanjuju oksidativni stres i dobri su za srce.

 1. Krvni pritisak

Važno je da krvni pritisak održavamo na zdravom nivou, oko 120/80. Kalijum snižava pritisak, a kokosova voda sadrži puno kalijuma. U jednoj studiji, objavljenoj 2005. godine u naučnom časopisu Zapadno indijske medicine, pacijentima sa hipertenzijom davana je kokosova voda dve nedelje. Tokom tog perioda, učesnicima studije primetno su smanjeni sistolijski i dijastolijski pritisak.

 1. Nakon vežbanja

Istraživanje objavljeno u časopisu „Medicina i nauka u sportu i vežbanju“ 2010. godine, pokazalo je da kokosova voda obnavlja tečnosti u telu podjednako dobro kao sportsko piće. Takođe, opisano je da je nivo hidracije bio bolji sa kokosovom vodom, u odnosu na običnu vodu. A što se tiče ukusa, učesnicima istraživanja više je prijalo sportsko piće. Autori ovog ispitivanja ukazali su na to da kokosova voda sadrži malo ugljenika i natrijuma, zbog čega ona nije optimalan izbor za piće nakon vežbanja, jer organizam treba brzo da nadoknadi sve što je izgubio.

 1. Glavobolja

Kada je reč o glavobolji i migrenama, magnezijum je od velike pomoći; osobe koje pate od čestih glavobolja, obično ne unose dovoljno ovog minerala. Kokosova voda sadrži 15% od dnevno preporučljive količine unosa magnezijuma, te bi svakodnevno pijenje moglo da spreči glavobolju, ili barem, ublaži njen intenzitet. Vodite računa o tome da kupujete vodu koja ne sadrži dodatni šećer, veštačke boje ili ukuse, jer ti aditivi mogu pokrenuti glavobolju.

 1. Kalijum

Kalijum je po količini treći mineral koji se nalazi u našem telu, i vrlo je važan za brojne funkcije organizma, od regulacije krvnog pritiska, poremećaja u radu srca i bubrega, anksioznosti i stresa. On pojačava snagu mišića, poboljšava metabolizam, održava nivo elektrolita u telu i smiruje nervni sistem. Kalijum je neophodan za održavanje srca, mozga, bubrega, mišićnih tkiva i drugih organa u optimalnom stanju, a kokosova voda je puna kalijuma.

 1. Holesterol

U testiranju na životinjama, objavljenom u naučnom časopisu „Lekovita hrana“ 2006. godine, pokušano je da se odredi kako kokosova voda utiče na nivo holesterola. Naučnici su otkrili da su pacovi kojima je davana kokosova voda (4 mililitra na 100 grama telesne težine), imali smanjen nivo lošeg, a povećan nivo dobrog holesterola. Jedino što je zabrinjavajuće u ovoj studiji je to što su pacovi uzimali značajno veće količine kokosove vode nego što bi to ljudi mogli, ali istraživači zaključuju da su ovo ipak obećavajući rezultati i da je potrebno obaviti još istraživanja na ljduma, kako bi se izveli pravi, realni zaključci.

Bonus: kokosova voda je odlična za kožu

Da li ste znali da kokosovu vodu možete i nanositi, lokalno? Možete hidrirati kožu, nemasnom maskom za lice, napravljenom od dve kašike kokosove vode i pola kašićice soka od limuna. Ukoliko želite, možete dodati i kašičicu meda. Sipajte kokosovu vodu u činiju i dodajte limunov sok (ukoliko vam je koža jako suiva, dodajte i med). Promešajte i sjedinite sastojke. Natopite vatu, pa umasirajte nežno u kožu, kružnim pokretima. Ostavite da deluje pola sata, pa isperite.

Postoji još lekovitih svojstava kokosove vode. Možete je koristiti sa jogurtom, kako biste smanjili znakove starenja. Takođe, možete je koristiti samu, za lečenje kožnih infekcija, a ako želite da ublažite vidljivost akni, dodajte i malo meda u kokosovu vodu.

I ne zaboravite na lekovita svojstva kokosovog mleka! Kokosovo mleko se može koristiti umesto vašeg redovnog mleka u jutarnjim žitaricama, smutiju, čaju, i bilo gde drugde. Popijte sve benefite kokosovog mleka i vode!

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/01/voda-od-kokosa.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/01/voda-od-kokosa-150x150.jpgadminDijete i ishranaVoda od kokosa je neverovatno piće, koje poslednjih godina dobija na popularnosti. Što nije začuđujuće, obzirom da su lekovita svojstva kokosove vode brojna. Zašto bi trebali da pijete ovaj prirodni proizvod ? Zbog toga što kokosova voda sadrži manje šećera od gaziranih sokova, sportskih pića, energetskih pića, pa čak i voćnih...